Rapport från informationsträffen i föreningshuset den 15 september 2024
BAKGRUND
Haninge kommun och Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (Smohf) har informerat oss om gällande regelverk för vatten och avlopp i vårt område. Mötet hölls i Haninge kommunhus den 5 september, dit vi alla var inbjudna.
Nu ligger bollen hos oss, medlemmarna i Hemfosa Hage samfällighet.
VAD VILL VI?
Vi måste ta ställning till de två alternativ som kommunen gav oss.
Alternativ A. Uppgradera till ett godkänt och hållbart VA-system, med fortsatt möjlighet att ha indraget vatten.
Alternativ B. Ingen får ha indraget vatten, de som har det måste koppla ur. Det finns inga undantag.
Något tredje alternativ – till exempel att fortsätta som i dag där en majoritet av stugorna har indraget vatten och tar hand om sitt eget avloppsvatten i hinkar eller stenkistor – finns inte, enligt kommunen. Regler och miljökrav ser inte likadana ut som förr. Det som kanske var tillåtet då, är inte tillåtet nu.
Har man indraget vatten måste man ha ett godkänt avlopp. Inga enskilda avlopp kommer att godkännas i vårt område, enligt kommunen.
Det spelar alltså ingen roll om du har en enskild avloppslösning du anser vara godkänd – den enda avloppslösningen som kommer att vara godkänd i framtiden är en gemensam anläggning.
VAD INNEBÄR ETT GODKÄNT AVLOPPSSYSTEM?
Aktuellt för oss är ett så kallat BDT-system. BDT står för bad- disk- och tvättvatten. Ett annat namn för detta är gråvatten. Det omfattar allt avloppsvatten från stugorna – utom toalettvatten.
Vattentoaletter kommer inte att bli aktuellt för vårt område.
Med ett godkänt BDT-system får den som vill installera till exempel disk- och tvättmaskin. Det är upp till var och en.
VAD KOMMER DET ATT KOSTA?
Självklart en stor fråga för många medlemmar. Än finns inga kalkyler eller summor presenterade. Styrelsen och arbetsgruppen har kontakt med byggfirmor och banker, och återkommer i frågan.
En plan för hur finansieringen ska gå till, och en uppskattning av kostnaden, ska presenteras innan vi kan fatta beslut om hur vi vill gå vidare.
VAD HÄNDER OM VI VÄLJER ATT INTE GÅ VIDARE MED ARBETET MED ETT GODKÄNT VA-SYSTEM?
Kommunen kommer under 2025 att utföra inspektion i området, för att kontrollera att ingen har indraget vatten. Inspektionen bekostas av dig som stugägare, och kommer enligt kommunen att kosta cirka 8000 kronor.
Har du indraget vatten kommer du att bli ålagd att ta bort det. Om det inte görs kan kommunen ge dig vite.
Har du inte indraget vatten kan du inför inspektionen meddela kommunen detta, och samtidigt bevisa att så är fallet. Om kommunen litar på dig kan du slippa inspektion, och heller alltså inte betala för en sådan.
Om vi väljer att inte gå vidare med ett godkänt VA-system kommer vårt befintliga vattensystem troligen ändå att behöva göras om inom några år. Det börjar bli gammalt, och ett byte bör göras innan det går sönder. Går vi vidare med ett nytt system kommer arbetet med det gamla systemet inte att behöva göras (och alltså inte betalas).
Om vi väljer att inte gå vidare – vad talar då för att vi inte är i samma situation igen om några år? Tiden går, förutsättningar ändras, stugor byter ägare. Är det en hållbar lösning? Det är det upp till oss att ta ställning till.
VEM BESTÄMMER VAD SOM SKA HÄNDA NU?
Det gör vi. Vi som äger stugorna i Hemfosa Hage.
Före årsskiftet måste vi ha meddelat Haninge kommun vår avsikt – vad vill vi? Det beslutet ska tas på en extrastämma i år. Om vi på extrastämman bestämmer att vi vill gå vidare med det förberedande arbetet, kommer sedan fler beslut att behöva tas på framtida stämmor – i takt med att till exempel frågan om finansiering klarnar.
En formell kallelse till extrastämman kommer under hösten.
Under hösten kommer vi även att fortsätta med informationsträffar i föreningshuset, då det finns tillfälle att diskutera och ställa frågor. Kanske känner du dig osäker på vad du vill? Kanske vet du redan vad du vill, men vill ändå veta mer?
DATUM ATT HA KOLL PÅ
Informationsträff i föreningshuset. Söndagen den 6 oktober kl 11.
Informationsträff i föreningshuset. Söndagen den 27 oktober kl 11.
Informationsträff i föreningshuset. Söndagen den 10 november kl 11.
Extrastämma i föreningshuset. Söndagen den 24 november kl 11.
Av: styrelsen, september 23, 2024