Rapport från informationsträffen i föreningshuset den 6 oktober 2024
BAKGRUND
Inför beslutet på extrastämman om ett hållbart, godkänt och gemensamt VA-system hålls regelbundna informationsträffar där arbetsgrupperna berättar vad som händer – med tekniken, ekonomin och juridiken.
Här är vad som presenterades söndagen den 6 oktober.
TEKNIKEN
En arbetsgrupp i samfälligheten jobbar ideellt, så att alla vi som bor i Hemfosa Hage ska få så bra information som möjligt om de möjligheter som finns. I gruppen finns mångårig kompetens inom bland annat bygg, vvs och el.
Aktuellt för oss är ett så kallat BDT-system. BDT står för bad- disk- och tvättvatten. Ett annat namn för detta är gråvatten. Det omfattar allt avloppsvatten från stugorna – utom toalettvatten.
Vattentoalett kommer inte att vara tillåtet i vårt område. Någon form av tillsyn kan komma att behövas. Exakt hur får styrelsen återkomma till. Frågan är viktig, inte minst på sikt när stugor byter ägare och gamla beslut kan blekna.
I dag riskerar det orenade avloppsvatten vi släpper ut från våra stugor att ledas vattenvägen österut, vidare till den känsliga våtmarken Lässmyran vid Vreta, för att sedan via Muskån slutligen hamna i Östersjön. Med ett nytt och godkänt avloppssystem renar vi vårt avloppsvatten innan det släpps ut.
I det nya VA-systemet finns ett reningsverk som troligen placeras vid ytan mellan södra parkeringen och hus 60. Där renas avloppsvattnet i flera steg. Efter det sista steget är vattnet så rent att det får släppas ut.
Rören för vatten och avlopp dras till tomtgränserna. Där kan varje stugägare sedan välja att koppla på sig så att man får in vatten och avlopp i sin stuga, eller avstå.
Hur gör jag då om jag vill koppla in mig på systemet för att rena mitt avloppsvatten och ha vatten i stugan? Det arbetsgruppen jobbar med nu är det gemensamma systemet, fram till tomtgränsen. Om/när projektet genomförs finns det troligen goda möjligheter för de stugägare som vill att samarbeta om installation från tomtgräns in i stuga.
Arbetsgruppen fortsätter sitt arbete med projektet. Ju noggrannare förarbetet är, desto bättre offerter väntas vi kunna få.
Mer information finns i presentationen ”Teknisk idé” från arbetsgruppen, som mejlades till medlemmarna den 11 oktober.
EKONOMIN
Vad kommer det att kosta?
6 miljoner kronor, är arbetsgruppens uppskattning. Det betyder 100 000 kronor per stuga.
Och hur ska det finansieras? Samfällighetens kontaktperson på Swedbank hjälper oss med upplägget. Enligt banken kan vi troligen få ett lån som följer avskrivningstiden för liknande VA-system, 30 år.
Då ska varje stuga betala:
Lån på 30 år: 278 kronor/månad + ränta
Prognosen är att månadsavgiften till samfälligheten höjs med cirka 400 kronor, från 700 till 1100 kronor.
Jämförande siffror är:
Lån på 10 år: 834 kronor/månad + ränta
Lån på 20 år: 417 kronor/månad + ränta
Styrelsens bedömning är att dagens avgift på 700 kronor är relativt låg, mycket tack vare att medlemmar bidrar ideellt på sin fritid med kompetenser samfälligheten behöver.
En del i finansieringen kan bli ett så kallat lova-bidrag. Det är pengar till lokala vattenvårdsprojekt som kan sökas hos länsstyrelsen. Då ett projekt som vårt kan bidra till en bättre ekologisk status i området tror vi att möjligheterna att få bidrag är god.
Vi har även möjlighet att ansöka om kommunal borgen hos Haninge kommun. Kommunen står då som garant för att lånet kommer att betalas. Ett borgenslån kan göra att vi får lägre ränta, då det är en ökad trygghet för banken.
JURIDIKEN
Även här ställer boende i Hemfosa upp på sin fritid för att hjälpa oss alla. Vad gäller juridiskt i ett sådant här projekt, med allt från beslutsfattande till eventuellt genomförande? Vi kommer även att kunna få hjälp genom föreningen Samfälligheterna, där vi är nybliven medlem.
DATUM ATT HA KOLL PÅ
Informationsträff i föreningshuset. Söndagen den 27 oktober kl 11.
Informationsträff i föreningshuset. Söndagen den 10 november kl 11.
Extrastämma i föreningshuset. Söndagen den 24 november kl 11.
Av: styrelsen, oktober 11, 2024