Så går vi vidare efter beslutet på stämman

Rapport från informationsträffen i föreningshuset den 10 november 2024

BAKGRUND

På extrastämman den 24 november ska vi besluta om vi ska fortsätta att arbeta för ett hållbart, godkänt och gemensamt avloppssystem. Missa inte att sammanfattningar från alla höstens informationsträffar finns på vår nya hemsida – hemfosahage.se – under fliken Nyheter. 

KONSEKVENSER OM VI RÖSTAR NEJ

Vårt nuvarande system börjar bli till åren. Det är 36 år gammalt och snart i behov av omfattande renovering. Det är slitet och reningen i slambädden riskerar att inte godkännas med dagens miljökrav. 

Om vi röstar nej blir konsekvensen att det gamla systemet måste renoveras. Möjligheten att ha vatten i stugorna försvinner. Nya miljöregler och krav från kommun och tillsynsmyndighet gör att vår nuvarande lösning, där en majoritet har indraget vatten och individuella avloppslösningar, inte längre är godkänd.

KONSEKVENSER OM VI RÖSTAR JA

Om vi som förening röstar ja och beslutar att vi på sikt vill ha ett nytt avloppssystem, behöver det nuvarande slitna systemet inte renoveras. Då byts det ut. 

Om vi beslutar att gå vidare, kommer alla som vill kunna ha vatten och BDT-avlopp (bad, disk, tvätt) i stugorna. 

Det vatten vi släpper ut i avloppet kommer att renas. Risken för att det vatten vi i dag släpper ut – i våra enskilda avloppslösningar eller direkt i våra trädgårdar –ska exporteras till grannen eller vidare ut i närområdet minskar.

Alla föreningens gemensamma hus – hygienhus, garage, föreningshus – ansluts till det nya systemet och allt utsläpp renas. 

RENINGSVERKET

Vårt planerade system ska rena gråvatten, alltså avloppsvatten från bad, disk och tvätt. Vi får inte ha vattentoaletter i stugorna.

Intill södra parkeringen placeras en nedgrävd biorenare, av modellen Vestelli 1500. Vi kan själva göra löpande driftskontroller, eller välja att köpa den tjänsten. Vi är inte bundna till något serviceavtal med leverantören.

Slamdelen i biorenaren töms en gång per år. Det är lika ofta som vi tömmer i dagens system, och kostnaden beräknas bli densamma som i dag.

I biorenaren finns fyra luftfläktar. De syresätter delen där den biologiska nedbrytningen sker. Fläktarna måste gå dygnet runt – ett larm går på om de stannar. 

Vi ska årligen rapportera till tillsynsmyndigheten Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF).

KOSTNADER FÖR DRIFTEN

Den stora kostnaden för ett nytt VA-system är installationen, vilket varit ett ämne under höstens informationsträffar (se hemfosahage.se). 

Så – vad kostar det då att driva anläggningen? 

Det korta svaret är, enligt arbetsgruppens beräkning, 19200 kronor om året – men troligen mindre. Det motsvarar 27 kronor per stuga och månad.

Här här det lite längre svaret…

Arbetsgruppen beräknar att cirka 700 meter avloppsrör måste grävas ned, på en meters djup. Röret placeras i en isolerande låda av 10 centimeter tjock frigolit. I lådan läggs en värmekabel, så att systemet vid långvariga kalla temperaturer kan värmas upp. Det beräknas vara billigare än att gräva ner röret på frostfritt djup. Två pumpar behövs för att hålla systemet i gång, biorenarens fläktar ska ha ström, värmekabeln likaså.

Fördelningen ser ut så här (beräknat på elpriset 2.50 kronor per kilowattimme):

Uppvärmning av 700 meter elkabel, 5 watt: 4200 kronor om året. 

Det motsvarar cirka 6 kronor per stuga och månad.

Fläktar i biorenare: 4500 kronor om året. 

Det motsvarar cirka 6 kronor per stuga och månad.

Drift av två pumpar: 2500 kronor om året. 

Det motsvarar cirka 4 kronor per stuga och månad. 

Årsavgift till SMOHF: Det är oklart hur mycket, det avgörs vid tillsynen. Det kan bli 8000 kronor, men det kan också bli 0 kronor. Maxavgiften 8000 motsvarar cirka 11 kronor per stuga och månad.

Sammanlagt – om vi utgår från maxavgiften till SMOHF – alltså 19200 kronor om året, vilket är 27 kronor per stuga och månad.

Eller – om vi utgår från en SMOHF-avgift på 0 kronor – 11200 kronor om året, vilket är 16 kronor per stuga och månad.

I exemplet ovan beräknas systemet behöva värme dygnet runt i 20 dagar, alltså 480 timmar. Hur vet man hur många dagar värmen måste vara på? Det vet man inte, det beror på hur kall vintern blir. Men man vet att värmen inte kommer att behöva vara påslagen bara för att det blir nollgradigt utomhus. Värmen i systemet slås på och av automatiskt vid behov. Det är temperaturen i rören i den isolerade lådan på en meters djup som avgör, inte temperaturen i luften. Systemet kommer också att tillföras värme genom att det används. Det varma vatten vi släpper ut i avloppssystemet hjälper till att hålla det varmt.

FÖRENINGENS EKONOMI

Styrelsens bedömning är att föreningen har god ekonomi. 

Så här såg det ut 2023.

Vi betalar 57000 kronor om året för sophantering.

Vi betalar 47500 kronor om året för latrintömning, kopplad till hygienhusen.

Vi betalar 46000 kronor om året för el.

Vi betalar 70000 kronor om året för administration (försäkringar, ekonomistöd etc).

Vi betalar 101000 kronor om året i underhåll.

Dessutom ska vi få 42000 kronor från Skatteverket. Myndigheten har felaktigt krävt samfälligheter på moms – de pengarna ska nu betalas tillbaka.

Det görs även en hel del obetalt arbete här i Hemfosa Hage. Snöröjning, gräsklippning, styrelsemöten, städdagar. Det är värt mycket, och hjälper till att hålla månadsavgiften nere. Vi beräknas sammanlagt lägga ner cirka 450 timmar av vår fritid på obetalt arbete som gagnar vår förening. Om timkostnaden skulle vara 200 kronor (låg timpenning, jämfört med om vi skulle köpa tjänsterna) bidrar våra gemensamma insatser med 90000 kronor till samfällighetens kassa.

VAD HÄNDER EFTER STÄMMAN?

Om vi röstar nej måste alla koppla bort sitt indragna vatten. Haninge kommun har aviserat att en inspektion kommer att ske under 2025.

Om vi röstar ja kommer arbetet att gå vidare. Det är alltså det vi röstar om – huruvida arbetet ska gå vidare eller inte. Det definitiva beslutet att installationen ska genomföras fattas i sådana fall vid en kommande stämma.

Arbetsgruppens och styrelsens fokus under hösten har varit att undersöka och förbereda den gemensamma delen av ett nytt VA-system, som alltså dras fram till tomtgränsen.

Om vi röstar ja kan förberedelserna för ett gemensamt VA-system gå vidare. Det kommer då att utredas hur anslutningen till de enskilda husen ska gå till. Vad kostar det? Kan vi lösa något gemensamt? Jag kanske inte vill ha indraget vatten, men ändå kunna tömma mitt avfall i avloppet – hur gör jag? Hur långt måste det grävas på min tomt? Måste röret på min tomt vintersäkras med värme? 

KOM IHÅG!

Extrastämman är söndagen den 24 november kl 11 i föreningshuset. 

Fullmakt behövs för alla delägare som inte är närvarande. 

Det är enkel majoritet, alltså 50 procent, som gäller vid omröstningen. 

Kom i god tid! Det är viktigt att närvaron registreras korrekt, och att alla ska hinna få sina röstkort.

Av: styrelsen, november 15, 2024
Tillbaka